Jørn Hoelstad Pettersen

Mitt hJØRNe av web'en

Nettbaserte konferanser - like bra som "virkelige"?

Må nok si at turen til BETT 2007 i London i januar var en vitamininnsprøytning og en direkte foranledning til at jeg begynte å blogge, lese blogger og dermed for alvor å utforske det inntil da ganske ukjente terrenget som skjulte seg bak den kryptiske betegnelsen Web 2.0. Det blir ingen ny tur til London når BETT  2008 åpner 9. januar - det er det dessverre ikke budsjettdekning for.

Skal jeg se det fra en litt annen synsvinkel enn den som kommer av reiselysten, kan jeg jeg selvfølgelig også se at det kan finnes andre gode måter å skaffe seg impulser på. Kanskje er de på sitt vis like gode, og de er i alle fall mer miljøvennlige i disse utslippsbevisste tider. Kapasiteter som Will Richardson har i det siste begynt å stille spørsmål ved måten mange av disse begivenhetene organiseres på. For hva er det som skjer:  en stor forsamling sitter på rekke og rad - omtrent som elever i et gammeldags klassrom - mens en foreleser står og snakker, omtrent som en skolemester, bare med litt mer moderne presentasjonsverktøy - om nye måter å lære på.


På en konferanse i Shanghai om Learning 2.0 avvek Richardson fra det planlagte opplegget fordi han følte at det var meningsløst. Istedet innledet han en dialog med tilhørerne (eller det som i Web 2.0-sjargong gjerne omtales som "the people formerly known as the audience"!). En annen måte å aktivisere tilhørerne som har bredt om seg på konferanser i de siste månedene er følgende: en del av lerretet der foreleserens presentasjon vises avsettes til en løpende sms- eller Twitter-"samtale" om temaet. Tilhørerne bruker mobiltelefonene og taster spørsmål og kommentarer til foreleseren og hverandre. OGså folk utenfor selve konferansesalen - eventuelt på andre siden av verden - har tilgang til denne bak-kanalen. Høres ut som noe å bli "huggær'n" av, spør du meg, men mange synes at dette er et bra bidrag til dialog.

Men behøver man egentlig å møtes fysisk i det hele tatt? Kan en ha utbytte av rene nettbaserte konferanser? Jeg har ingen erfaring med det, men har lyst til å få med meg så mye som mulig av en som får mye forhåndsomtale for øyeblikket: K12Online  Conference. Over 40 sesjoner skal avvikles i dagene 15-19. oktober og 22.-26. oktober. Allerede 8. oktober skal velkjente David Warlick gi en Preconference Keynote. Alt innhold presenteres på konferansens blogg;  det er både synkrone og asynkrone diskusjoner, og det åpent for alle.

I utgangspunktet gir det god mening å bruke å bruke Web 2.0-verktøy til å diskutere læring med Web 2.0-verktøy istedet for å sette seg på flyet for å sette seg i en konferansesal.

3 comments

Guest says

Det nyeste begrepet er jo "unconference", skal forøvrig delta med innlegg på en konferanse i Oslo imorgen, 1/3 følger konferansen ved å være fysisk til stede, 1/3 følger den på nett og resten følger den asynkront. Selv sitter jeg i øyeblikket i Madrid og skal via headset og et konferanseverktøy dele noen av mine erfaringer. Deltakerne har mulighet til å chatte underveis, men arrangøren melder at deltakerne ikke er så glade idet.
Jeg vil ikke prioritere Bett - men vil forsøke å sikre finansiering til European School Projects (ESP) konferanse i Nordspania i mars - der er det mye unconferencing og spontant nettverksarbeid. Det er noen år siden jeg var der sist, men det kan anbefales.

1. oktober 2007 17:14:59

Guest says

Glemte å "underskrive" forrige innlegg.
Det var altså Leif Harboe

1. oktober 2007 17:15:55

Pettersen, Jørn Hoelstad says

Ja, har også støtt på unconference-begrepet en del ganger i det siste. Ellers høres det jo spennende ut det du holder på med. både å holde klassene dine i gang og delta på konferanse i Oslo mens du er i Spania! Håper du har tid til å dele noen av erfaringene med oss ikke-deltagere på bloggen din! Jørn

1. oktober 2007 17:25:55

Add comment

 
Powered by: itslearning