Jørn Hoelstad Pettersen

Mitt hJØRNe av web'en

Aftenposten bekrefter: blogger er "tilnærmet verdiløse"

Aftenposten fortsetter å gi solid bakgrunn for egne meninger i sin dekning av nettet. Dagens søndagsutgave har nok et førstesideoppslag om en lærer som er uthengt på Facebook ("Seks anmeldt for nettsjikane") - det er vel det trenden "social networking" på nettet stort sett handler om, ikke sant? Det skulle underbygge avisens påstand nylig om at Internett er blitt en "enorm søppeldynge".  

Og inne i avisen har journalist Espen A  Eik fått nesten to hele sider til å forklare hva blogging er, og som del av forklaringen også å fastslå at hele fenomenet er totalt verdiløst ("Fansen nå til dags"). Sannhetsvitnet er spaltist Tim Dowling i The Guardian, som har skrevet boken The Giles Wareing Haters' Club. Tesen er at hovedinnholdet i blogsfæren er utgytelse av de skrivendes hat og edder og galle om hva som helst:

Det er svært sjelden bloggene skaper noen slags diskusjon, det er heller en form for stemmegivning. Det er bare "ja, meg også. Jeg synes også dette er noe drit". Derfor bør innleggene sees som verdiløse, sier Dowling.

Den ansvarlige journalisten Eik føler åpenbart et behov for å vise at han er balansert i sitt syn:

Det er et drøyt utsagn. Dowling har gått langt. Vi smaker litt på det, begge to. "Har det noensinne kommet noe som helst godt ut av blogg", spør jeg, i et forsøk på å gå enda lenger. Vi flirer litt. Det går en stund. Så trekker han nølende frem litteraturbloggene som noe velfungerende. De skrives av bokelskere, for bokelskere. De er drevet av positiv energi, mener han.

Men dette kan Eik rask avkrefte. For han har hørt om en annen journalist, Steve Almond. Han skrev artikkelen "The Blogger Who Loathed Me" for nettmagasinet Salon. Og dette skulle være det endelige beviset: også oppegående skribenter som diskuterer høytflyvende ideer om litteratur blir hatefulle bøller når de begir seg ut i blogsfæren.

Min egen blogg vil sikkert bidra til at journalisten får sine antagelser bekreftet. For det første er den, slik han påpeker er tilfelle for de fleste blogger, skrevet for et "publikum" som neppe når et tosifret tall. For det andre er innholdet ganske så verdiløst for andre enn meg selv. Men det er noe som ikke helt stemmer når jeg kikker gjennom min egen bloggerull og sammenholder den med Eiks latterliggjøring. For øyeblikket abonnerer jeg på godt over 100 blogger. Det halve året jeg har lest disse har gitt meg mer faglige impulser enn noen andre kilder gjennom mine mange år som lærer. Det som gjør enda sterkere inntrykk er den holdningen som gjennomsyrer disse bloggene: åpenhet, hjelpsomhet, ønske om å bidra til faglig utvikling, vennlighet. Hvor er alt dette hatet som Eik åpenbart mener er hovedtrenden i blogsfæren?

Det skulle vel aldri være slik at journalisten er litt påvirket av tradisjonelle nyhetskriterier fra avisene, der en nyhet helst skal være negativ for at den skal få oppslag ('50.000 lærere ikke hengt ut på Facebook' er ikke en nyhet. 'Én lærer hengt ut på Facebook' er en nyhet)? Nei, det kan ikke være det, for negativitet er et kjennetegn bare ved blogging det, er det ikke?

1 comments

Guest says

Jeg har spunnet litt videre på søppeltråden her: http://m-lin.blogspot.com/2007/06/hva-er-sppel.html

25. juni 2007 19:50:12

Add comment

 
Powered by: itslearning